»

Bildekor för privatpersoner och företag

Mel Brooks parodi på ungefär alla rymdfilmer som någonsin gjorts, Spaceballs the Movie, även känd som Det våras för rymden på svenska, inleds med en scen där ett gigantiskt rymdskepp flyger fram genom rymden. Längst bak på skeppet sitter en liten skylt, som en registreringsskylt ungefär, med texten ”We brake for nobody”. Hade filmen gjorts idag hade det kanske stått ett påhittat företagsnamn, Evil Ltd t.ex., på rymdskeppet.

Olika typer av dekor till bilen har blivit allt populärare även i Sverige de senaste åren, även om det inte är lika populärt här som i USA, där företeelsen är gammal, vilket den ovan refererade scenen visar. Populärast i Sverige är antagligen olika typer av eldsflammor, ”flames”, som av många nog förknippas med EPA-traktorer och raggarkulturen. Flames har sitt ursprung i den amerikanska hot rod-kulturen, som uppstod i Kalifornien på 1930-talet och som levt kvar in i våra dagar. Ska man vara petig är det dock skillnad på traditionella hot rods, som framför allt modifierades för att bli snabbare, och så kallade kemps eller customs, som byggdes om av estetiska skäl. Custom-kulturen har dock sitt ursprung i hot rod-scenen.

Från början målades dekoren på bilen, med billack i olika färger. Med tiden har dock andra tekniker för att dekorera bilen utvecklats. Ett populärt sätt är att använda sig av tåliga dekaler, alltså egentligen en sorts klistermärken. De tillåter en fordonsägare att profilera sitt fordon på olika sätt. Förutom att användas av de som vill ”pimpa” sina privata bilar används de även av många företag som vill ha reklam direkt på bilen.