«

Därför ska du skaffa extraljus till din bil

Kör du ofta bil när det är mörkt ute? Då bör du skaffa bra extraljus till bilen. Det är ett viktigt komplement till fordonets inbyggda belysning. Med extraljus ser du bättre vid mörkerkörning. Du syns även bättre vilket gör det till en säkrare körning.

Extraljus till bilen rekommenderas starkt om du ofta kör i mörkret. Det finns många olika sorters extraljus, exempelvis halogen, xenon och LED. De olika lamptyperna går att köpa online. Här kan du läsa mer om varför du bör skaffa extraljus samt var du kan handla dem online.

Du ser bättre i mörker

Den främsta fördelen med extraljus är att du ser bättre när du kör i mörkret. Det skapar bra sikt vilket i sin tur gör att du kan köra säkrare. Hos Extraljuskungen hittar du brett utbud av fordonsbelysning till bra priser. Här kan du välja mellan de tre olika lamptyperna för extrabelysning:

  • Halogen
  • Xenon
  • LED

Vilken lamptyp som är bäst för dig beror på ditt behov och dina preferenser. Halogen är oftast billigast, men inte lika ljusstark. Det lyser med cirka 1000 lumen vilket kan jämföras med Xenonlampans 3000 lumen. Halogenlampa ger ett gulvitt sken och xenonlampan ger ett karaktäristiskt blåvitt sken som påminner mer om dagsljus vilket kan vara mindre tröttande för ögonen. Xenonlampan har dessutom betydligt längre livslängd än halogenlampan.

Det är viktigt att du monterar extraljusen på ett sätt som är godkänt och säkert. I Transportstyrelsens författningssamling TSFS 2013 kan du läsa mer om montering av extraljus. Sedan 2005 måste extrabelysningen vara E-godkänd, vilket är en europeisk märkning inom trafiksäkerhetsområdet.

Extrabelysning är särskilt viktigt om du kör på vägar med dålig belysning. Om du kör i områden med risk för viltolyckor är det starkt rekommenderat att du ha bra belysning på bilen för din och djurens säkerhet.

Du syns bättre

Med ordentlig belysning syns du även bättre i trafiken vilket ökar säkerheten för dig såväl som andra bilister. Syns du inte bra i mörkret kan det vara en direkt livsfara. Med extraljus blir mötet säkrare. Framför allt LED-lampor anses vara lätta att uppfatta av andra bilister.