«

»

Att välja racingbil

Redan de gamla grekerna älskade racing. Det visar motiven på antika urnor, men på den tiden racade man såklart inte med bilar. Istället fick man springa. I Homeros’ Illiaden beskrivs ett race med stridsvagn, vilket kanske är det närmaste man kommer dagens racingsport. Det de flesta gillar idag är bilracing, som är populärt över hela världen – till skillnad från stridsvagn. Det viktigaste när man sysslar med rally är såklart bilen, så det du som rallyförare bör tänka på är att försöka hitta en säker bil som passar dig. På http://bilweb.se/ finns det många bilar att välja mellan – där kan du köpa eller byta begagnade bilar . Säkerhet är såklart a och o när det kommer till valet av bil. Trafikverket har listat ett antal saker att tänka på som varje racingfantast bör ha i åtanke innan han eller hon sätter sig bakom ratten och gasar iväg.

  • Bälte, bälte, bälte! Använd alltid bälte! Säkerhetsbältet har varit obligatoriskt i personbilar i Sverige från 1970-talet. Det är snart fyrtio år sedan, så de flesta av dagens bilförare är förmodligen väl bekanta med regeln.
  • Håll hastighetsgränserna! I vissa länder, b la Norge, kan man faktiskt dömas till fängelse för hastighetsöverträdelse.
  • Ta inte alkohol eller andra droger! Detta är såklart en självklarhet, men värt att notera. Gränsen för rattfylleri går i Sverige vid 0,2 promille alkohol i blodet.
  • Välj en säker bil när du köper bil!

Trafikverket menar att tre viktiga utgångspunkter när det kommer till bilköp är säkerhet, miljö och ekonomi. En bils säkerhet kan delas upp i två kategorier: krocksäkerhet och körsäkerhet. För dig som älskar racing är båda de här sakerna såklart viktiga att tänka på. Med krocksäkerhet åsyftar man de egenskaper som bilen uppvisar när en olycka inträffar, och omfattar saker som bilbälte, krockkuddar och stöd för huvudet. Körsäkerhet innebär hur bilen beter sig för att minska risken för olyckor, alltså saker som hur sikten är, hur bromssystemet fungerar och bilens väghållning. En bil som är säker har en vikt mellan 1 000 och 1 500 kg. Trafikverket rekommenderar dessutom att bilen har fått minst fem stjärnor vid provning enligt European New Car Assessment Programme. Alla detaljer finns på Trafikverkets hemsida, och kan vara bra att läsa in sig på innan man väljer ut sin nya racingbil.